Monday, March 9, 2009

PPSMI

woah! ni post aku yg ke-100!!
lambat betol, Rizz dah 300, Nuar dah nak 400, Zaza dah nak 150..
aku baru nak 100
muaahahaha!!~

sebelum tu nk ucap salam Maulidulrasul kepada semua umat Islam..
jgn lupe selawat ke atasNya bnyk2 okeh
hehe..


credit to adiwidget for this 'beautiful' pic

since ni entry ke 100

aku nk berbicara tentang PPSMI
apekah kredibility sy utk membicarakan hal ini??
jeng3!!~ sy juga adalah bakal pendidik
so, i think i have the credibilty to talk about it..
mesti korang pikir,
"eleh, budak TESL, mestilah nk sokong PPSMI, pasal dier amek english, kang kalo dimansuhkan PPSMI ni, dier gak x de keje nanti"
very the busuk hati. auww!! sentap I!

haha
sy memberi pendapat ni sbb sy sendiri drpd keluarga pendidik
mak ayah cikgu
abg kakak lect
kami x rasa isu PPSMI ni bagi masalah kat students pon.

bagusnye gune BI ni biar students tu terdedah kpd Bahasa Inggeris
Bahasa Inggeris adlh bahasa penghantaran dalam komunikasi
seluruh dunia pakai bahasa itu
bahasa inggeris kan fofular..
bler gune bahasa inggeris, klo ade meaning pelajar x paham, pelajar bley rujuk kamus
bler rujuk kamus, dpt makna, kemudian tuh, serap!
kemudian tuh, kan budak2 skrg ni terdedah ngan dunia tnpa wayar.
nak cari maklumat mesti pakai internet
kan berbaloi untuk dorang gak,
maklumat dalam internet tu x semua Bahasa Melayu
so, secara tidak langsung, boleh dpt additional information pasal science dan Math melalui internet.
bukankah belajar banyak bahasa itu bagus...
kat Johor, ade belajar Bahasa Arab tiap petang
Kelantan, Terengganu pun ade
kan bagus tuh, bnyk bahasa bnyk ilmu.

masalah lain yg ditimbulkan adlh pelajar2 kat pendalaman
kalau orang Asli
ckp pun bahasa dorang
jgn katakan Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu pun dorang problem
ye x orang2 Asli sekalian??
so, adenye PPSMI ni
dorang terdedah la sket kepada adanya Bahasa Inggeris
bukan nyer pelajar ni kene paksa cakap BI pun
cikgu ngajar pun dwibahasa
ape masalhnye??
sekali lagi aku tekankan, belajar bnyk bahasa, lagi banyak ilmu kt dpt




Penggunaan Bahasa Inggeris menghapuskan kedaulatan Bahasa Melayu
daulat bahasa maw, daulat raja x hengat! lalalalalala~~

aku x paham la..
camne gune BI dlm subjek math dan sains bley lupuskan bahasa Melayu
aku rasa kat sekolah ade lebey kurang 8 subjek
tolak sains, math and BI
ade 5 subjek lg
haruslah pakai Bahasa Melayu kan?
ape la rasa nk goyah sgt
kat rumah bebudak tu pun pakai Bahasa Melayu
hilang ke Bahasa Melayu tuh?
kalau nak daulatkan sgt Bahasa Melayu, kenapa x tangkap jer mak bapak yg speaking kat rumah tuh
ditangkap atas sebab cube melanggar kedaulatan Bahasa Melayu
hahah!!

pendek akal sungguh,
perkara yang boleh dibincang seeloknye, x perlu rasanye sampai nak buat perarakan.
mangsa dalam hal ini adalah pelajar
fikir lah sket okeh
bagilah dorang belajar dgn aman... sila rujuk pendapat dak Danish ni
politik sungguh
sket2 merusuh
sket2 berarak

malu aku... hish!

sgt x wajar aku rasa bila isu pendidikan di bawa kejalanan
sgt x berhemah!
stop this political smokes screen okayh!!


p/s: tolong jgn tangkap sy kerana tidak menggunakan Bahasa Melayu baku.

18 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ada 3 isu kt sni:

i) statistik entry i baru nak 200 tu silap yer. almost 400...kikiki :p

ii) penggunaan 'auwww' tu amat menggelikan :p

iii) yep, ppsmi bg nuar bkn isu besar pun...tak perlu timbul soal sejarah, politik, agama hanya kerana bahasa...bukannya nak tukar bahasa rasmi negara kepada bahasa inggeris pun...tak faham kenapa perlu merusuh bagai...ntah lerr..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

eh luper...happy 100 entry nad! ;D

Nadzrah said...

ops!!!!
sory nuar
haha!!
x annouce pon dah lebey 400 entry
hehe...~

rizz said...

happy 100 entry heheheh keepin blogging/..ppsmi? hurm no komen

Nadzrah said...

hehe rizz...
just stay on the safe side eah?
haha.

♥miss zaza♥ said...

OMG!!!!!!!!!
org2 yg bankang ni pikir x pakai brain (lbh sopan) ka???????????
oh oh oh
isu math n science in english pon nak di politikkan
ayoooo!
malu la sket weh!

Nadzrah said...

mmng x pkai brain la dorang neh
brain simpan dlm peti besi kot
ahaha

Danish Andzar said...

hip..hip..horey...idup kak Nadzrah..idup kak nadzrah..idup kak nadzrah...moga ALLAH panjangkan umo mudahkan rezki..aminnn..

a s m said...

kawan zaza rupenya...hehehe
aku skong ppsmi dimansuhkan sebb:
budak luar bandar xterikut dengan bi rata2 depa xleh jwb dlm bhsa inggeris
bukanlah ppsmi xbgs cuma hakikatnya diakui bila budak2 nk amik periksa cthnya cubalah tanya bhsa apa yg mereka jawab, hehehe....
apapun i follllllllow u

kimgreen7 said...

setuju ngn ko gemuk.

knapa perlu nk mansuhkn PPSMI ni.aku tak nmpk cacatcela pembelajaran dlm BI.malah aku rse nk blame gov sbb tak stat PPSMI mse aku skola2 dlu..ini adalah pendekatan yg terbaek utk ank2 muda zaman skrg dlm memantapkan kendiri msg2.

bkn isu lupakan Bahasa Melayu yg perlu dipertikaikn..sekurg2nya, bile student da tau ssh nk blaja in english, dorg sepatutnya lebih bersungguh2, konfiden mcm aku, n bli kamus tebal version terbaru selalu.Kite skg idup dlm dunia serba moden, tpi bkn bermaksud kita lupakan asal usul kite..isu ini mmg dipolitikkn oleh mereka2 yg tidak bertanggungjawab.tidak optimis dlm kehidupan.kenapa???kerana mereka mengejar sesuatu yg hanya mereka tahu...hentikan Politik dlm Pendidikan.



zaman da berubah, dunia da maju...
renung2kan...

joegrimjow said...

btol2
klu jepun ley bangga dngn bahasa dieorg n siap ley maju lg ekonomi
nape kite nak bangga bahasa owang len
bi ley je blajo
tm bm kene jaga slalu di hati

paCat said...
This comment has been removed by the author.
paCat said...

Penggunaan Bahasa Inggeris menghapuskan kedaulatan Bahasa Melayu

*daulat bahasa maw, daulat raja x hengat! lalalalalala~~



Ayat suka ayat ko yg kt atas tu..


Haaa, kt tanah melayu skg da ade 2 org Hang Jebat yang derhaka pada sultan..Kat melaka 1, kt Perak 1...Politik yang kotor !!


kan kenet kan?



Isu politik yg di"PENDIDIKAN"kan, punca mengapa aku anti-PAKATAN RAKYAT..Sori arr bai..hahaha..!!

Saifullah Jauhari said...

assalamualaikum sumer.. ape kabo?
hurm.. pasal ppsmi kan? awat diorang nak suh mansuhkan? ak bukan ar nak politikkan benda nih.. tapi sbgai seorang rakyat malaysia yang prihatin terhadap masyarakat luar bandar (sbb ak penah duk luar bandar) statistik ponteng tinggi. sebab pe? sbb diorang xminat dan tak faham apa yang diorang belajar. rata2 anak orang miskin, persekitaran miskin, ibu bapa tak educated, anak nelayan dan sebagainya.. so, diorang ni tak exposed dengan bi. so, dalam bahasa melayu pon diorg tak faham, apetah lagi dalam bahase inggeris, mak ak cikgu, guru penolong kanan hal ehwal murid. dia mengajar sains and matematic. so, ramai pelajar mengadu n tak minat belajar sbb diorang x faham.. so, aku xsalahkan belajr bnyk bahasa sbb aku mmg minat byk bahasa, stakat ni ak dah belajar BI,BA,Tamil,Mandarin dan jepun. Bahasa ni sape yang buat? Allah yang cipta. kena bersyukurlah. Bahasa yang paling baik adalah bahasa para nabi, iaitu bahasa arab. bahasa Al-quran, bahasa syurga. pasal ppsmi ni kan cuba fikirkan nasib peljar2 luar bandar, diorang dah la ketinggalan dari aspek pembangunan, ni nak tambah plak dari aspek pendidikan,? subjek BI pun cg ajar dalam bm, sains n matemic lagi la,dah la kena guna bahasa saintifik. berbelit lidah cikgu. Kenapa x perkasakan jer subjek BI kat sekolah? Ak ada abg amik enginering kat jepun.. so, dia kata tak guna gak bljar pure sains dalam BI, sbb sampai kat jepun kena blaja dalam bahasa jepun. Wajib! masalahnya sekarang, kita kena faham dulu subjek tersebut, bila dah faham, ajar la dalam bahasa ape pun, kita akan faham, tak 100% 50% pun gerenti dapat. Cikgu2 yang ajar kita skang, dulu diorang blajar, exam dalam bahsa pe sampai dapat jd cikgu pakar dalam subje2 tersebut.? Profesor, Doktor falsafah yang ada sekarang ni. Diorang amek Phd wat tesis dalam bahasa per dulu? dalam bm. so, sape kate bm takleh jd bahasa ilmu? ak, bkn x sokong kita belajar byk bahasa cuma cuba fikir dalam2 pasal pelajar luar bandar. kenapa diorang laksanakan benda ni xbincang pun dengan tokoh2 akademik? tak mintak pendapat cikgu2 n pelajar2? xsurvey dulu pro n con? Positiv negatif benda nih? Korang cuba ar fikir luas sket.. kita yang duk kat bandar ni okay la.. sentiasa expose dgn BI. diorang yang kat kampung2 tu? aku tak kisah korang nak speaking kat rumah ker kat mane ker, tapi ini nasib dan mase depan anak2 genarasi akan datang. kalau diorang tak faham ape yang diajar, camner negara nak maju? camner nak lahirkan cendikiawan, ahli2 akademik 4 da future? Sbb zaman sekolah nilah kita nak train, bentuk and ajar diorang biar betul2 faham, sbb diorang masih muda lagi, blaja cepat masuk. bila dah masuk universiti terpulang kat diorang la nak amek tesl ker, nak amik ape pon lam Bi sbb diorang sendiri dah matang, dah leh fikir yang mana baek tuk diorang.. ak mintak maap la kalau korang bosan bace ape yang aku tulis ni. kita sume dah besar, dah ada aqal fikiran yang waras, orang pandai2. jangan fikir ikut emosi. kalau ak silap, ak tak kisah. korang tegurlah. kita negara demokrasi.. masing2 bleh utarakan pendapat masing2. gunakan ruang maya ni untuk kita berdiskusi secara ilmiah. yang baik kita ambik yang buruk kita jangan buang terus, cuba baiki untuk jadi lebih baik. renung2kan dan selamat beramal. hehe.. peace no war!

Saifullah Jauhari said...

sgt x wajar aku rasa bila isu pendidikan di bawa kejalanan
sgt x berhemah!
stop this political smokes screen okayh!!

ak tertarik dengan kata kat atas nih..

ak ni mmg suka membaca.. so, byk gak la maklumat ak dapat pasal ppsmi ni. Persoalannya sekarang, pakar2 bahsa, tokoh2 akademik diorang seperti dikebelakangkan.. kenapa diorang tak bincang dulu sebelum laksanakan dasar ppsmi ni? A.samad said dll, diorang dah ajak pemimpin kita berbincang tapi diorang tetap nak laksanakan jugak. so, dah takde cara laen terpaksalah dibawa ke jalanan. Korang sedar tak negara kita merdeka antara sebabnya kita buat demonstrasi n roadshow jalanan. Blaja la dari sejarah.. Bukan diorang nak bawak ke jalanan, tapi diorang dah cuba berbagai usaha. diorang bukan orang bodo macam kita, diorang pakar bahasa, tokoh2 akademik, ilmuan. takkan idorang takleh fikir yang mana baik yang mana tak baik? Tapi bila keadaan mendesak, antara caranya adalah dibawa ke jalanan. salah satu cara.. dan byk lagi usaha diorang nak memartabatkan bahasa ibunda. jalan tengok apa yang ada depan mate korang jer.. jangan main telan bulat2, apa yang korang sangka gula2 boleh jadi ianya racun..

Nadzrah said...

tengkiu enchek saifullah di atas pendapat anda yg bernas!
hehe

tp, bukankah sy dah nyatakan yg ianya diajar dlm dwibahasa
perbezaannye hanyalah ditambah bahasa inggeris
jd, ape masalahnye??

kenapa harus dilupuskan terus ppsmi ni
betol x???
sy anak luar bandar jugak
sy duduk kat kg
jauh dr bandar
adik2 sy pun belajar di luar bandar
mak ayah sy mengajar di pendalaman
kami still x rasa ianya satu beban

mengapa anak murid mak anda mengadu akan susahnye blajar guna bi
adlh krn gurnya sndiri
guru memainkan peranan penting dlm membuat sesuatu pengajaran itu menarik dan berkesan
kalau cikgu tu pun ngajar berbelit2 sbb dier sndiri x mahir dlm bi
so, pengajaran akan jd lebey susah

meh kt renung2kan balik
hehehe

sy still rasa pendidikan x patut dibawa ke jalanan
setiap perkara yg dibawa kejalanan adlh x patut
membawa maksud kpd negara luar yg Malaysia ni kucar kacir
sy malu biler bukak berita, merusuh di mana2
demonstrasi jlnan merata
Malaysia negara maju
berbincang lebih elok
lg pun,
kamu fikir
dgn berdemonstrasi mcm ni
bley mansuh ke ppsmi???

belajar dr sejarah?
ya
utk merdeka mungkin
tp kalau untk isu pendidikan
ianya tidak patut!!!!!!!!
sgt x patut!!!!!!


kenapa x suka pandang dr positive site?

muhammad rahimi bin hasan said...

saya tersesat di sini,

saya cadangkan, sebagai bakal pendidik, anda baca Akta Pendidikan 1996 seksyen 7 (1)

juga perkara 152 perlembagaan persekutuan

apapun yang ingin dipolisikan,
mestilah dalam lingkungan peruntukan undang-undang ini.

semoga berjaya!!

job said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍

© 2008 Por *Templates para Você*